RBL Educatief is ontstaan uit een initiatief binnen de Reddingsbrigade Leidschendam. De Reddingsbrigade Leidschendam is een vrijwilligersorganisatie die op en om het water bewaakt, onder andere bij Vlietlanden tussen Leidschendam en Leiden-Dorp. Op bewakingsdagen zijn zij als first responder verbonden de alarmcentrale (C2000/P2000). Daarnaast vervullen zij een rol in de nationale reddingsvloot, onder andere ingezet bij de overstromingen in Limburg/Valkenburg (2021).
Om deze taken goed te kunnen vervullen moeten moet het kennis en trainingsniveau van de lifeguard hoog zijn. Op het gebied van veiligheid, bewaken, reddingszwemmen, varen, samenwerken en levensreddend handelen. Tot 2019 was Reddingsbrigade Leidschendam voor het opleiden in levensreddend handelen afhankelijk van externe partijen. Groot nadeel hiervan was dat de trainingen algemeen waren en bijvoorbeeld niet gericht op drenkelingen zoals duikers. Door hoge kosten en organisatorische uitdagingen werden de trainingen beperkt aangeboden.
Een aantal leden heeft, in samenwerking met Reddingsbrigade Leidschendam, het initiatief genomen het niveau van de lifeguards te verhogen door zelf de benodigde instructeursopleidingen te volgen. Intussen worden alle bewakende leden door hen jaarlijks uitgebreid praktijkgericht getraind in levensreddend handelen.
Om de investeringen van instructeursopleidingen, bijscholing en opleidingsmateriaal te kunnen bekostigen is het idee ontstaan de trainingen extern aan te bieden. Zo is RBL-Educatief ontstaan. Inmiddels worden er door RBL-Ecuatief op verschillende plekken trainingen gedaan. Duikverenigingen, zelfstandig klinieken, EHBO verenigingen, sportscholen en fysio-therapie praktijken. De kracht van RBL-Educaitef is dat we praktijkgericht onderwijs geven en ons proberen aan te passen aan de omgeving/dagelijkse werkzaamheden van de cursist. Wij geloven in de kracht van fysiek oefenen en herhalen.